Zamilujte si svou kuchyň - druhý díl
Skoro mi je až smutno, že se dneškem rozloučíme s listováním povedenou knížkou Zamilujte si svou kuchyň. Druhá a třetí část byly psané mým jazykem a opravdu jsem si je vychutnávala. Mnoho věcí praktikuji úplně stejně, ohledně organizace jsem si spoustu věcí uvědomila, takže ještě jednou díky za krásné čtení a za desítky hodin strávených v jiném světě při čtení, psaní článku a rozjímání, co u sebe vylepším. Pár hodin praktických cvičení a úprav už mám za sebou.
DRUHÁ ČÁST - Rozlučte se s nepořádkem (od Markéty)
Dva druhy nepořádku - uvědomit si, že není nepořádek jako nepořádek je moc užitečné. Lépe potom přijdeme na to, jak se ho zbavit.
Denní nepořádek jde vyřešit obvykle ještě v den vzniku, nejdéle do týdne dokážete vrátit vše do stavu spokojenosti.
Dlouhodobý nepořádek nemusí být ani tolik viditelný, ale i tak nám hodně kazí radost a komplikuje život v kuchyni. Jsou to různé přeplněné šuplíky, chaos ve spíži a lednici, který přerostl do takových rozměrů, že ztratíte přehled, co máte a zda je to ještě k jídlu. Dlouhodobý nepořádek neuklidíte mávnutím hůlky, ale o to víc se vám uleví, když se ho zbavíte.
Jak se zbavit nepořádku? Aneb co potřebujete vědět, než začnete ,,Čím déle se nepořádek hromadí, tím náročnější bude proces úklidu." A to je důvod, proč se snažím udržovat pořádek průběžně. Nemám ráda náročný proces úklidu. :-)
Znáte svých 7P, díky kterým se nepořádku zbavíte mnohem snadněji? Jaká P to jsou?
1. Potřebujete se rozhodnout - Všechno často začíná myšlenkou ,,takhle už dál žít nechceme." Řekněte si svůj důvod, PROČ se chcete pustit do úklidu.
2. Potřebujete čas - Může jít o pár minut, ale i o běh na dlouhou trať. Buďte trpěliví a času si dopřejte dostatek.
3. Potřebujete znát klíč svého rozhodování - Může to být radost nebo užitečnost vašich věcí. Nezapomeňte se taky ptát: ,, Dokážu se o tuto věc starat?"
4. Potřebujete vědět, že přijde ještě větší chaos - a neleknout se toho. Je to nezbytná fáze úklidu a třídění.
5. Potřebujete vědět, kde začít - od spotřebních věcí (potraviny) přes věci denní potřeby (pečicí papír...) až po ty, ke kterým máte citový vztah. Tady najdete podrobně a prakticky sepsaný postup v jednotlivých kategoriích. Člověk hned ví, kam se vrhnout a jak si s věcmi poradit.
6. Potřebujete vědět, kam s věcmi - Rozdělte věci na ty, které zůstávají (KDE PŘESNĚ?), přesunete jinam (KAM PŘESNĚ?), darujete (KOMU?), vyhodíte (KAM?), v nejbližší době využijete (NA CO PŘESNĚ?). Vřele doporučuji si odpovědět poctivě a pečlivě na tyto otázky. Předejdete tak nebezpečí, že vám doma zůstanou tašky a krabice věcí, které NĚKAM nebo NĚKOMU dáte. NĚKDY...
7. Potřebujete vědět, jak si pořádek udržet - Důležité je uhlídat, co a kolik věcí si pustíte domů. Přemýšlejte při nákupech, neberte bezhlavě vše, co je ve slevě, nebo dokonce zdarma.
Organizace -Na sociálních sítích jsem si vytvořila mylnou představu, že organizace znamená designové dózy, boxy a košíky. Děkuji, Markét, za balzám na duši: ,,Organizace ale není zdaleka jen o výběru nejlepších úložných systémů. To, co potřebujete především, je vědět, jak vůbec věci zorganizovat. Teprve poté můžete vyrazit na nákup těch nejlepších úložných boxů. Anebo taky ne. Možná totiž zjistíte, že už je doma vlastně máte, jen jinde, než je potřebujete." Díky těmto slovům jsem do zlepšení organizace své kuchyně dostala obrovskou chuť.
Co do vašeho života přinese organizace? Více času, přehled, méně stresu, krásu. A to přece chceme!
Tři principy dobré organizace, díky kterým uspořádáte téměř cokoliv
Jednoduchost ,,Čím méně věcí budete v kuchyni a celkově doma mít, tím jednodušší bude jejich organizace." To je pro mě úplný základ uklizeného a uspořádaného domova.
Logika ,,Občas nám vůbec nedochází, že používáme komplikovaný systém, protože jsme věci po nastěhování nějak uložili. Přitom tehdy nám pravděpodobně nešlo o to, uložit jednotlivé věci funkčně a logicky, nýbrž o to, uklidit je co nejrychleji." Zkuste se na svou kuchyň podívat s nadhledem a kritickým okem. Od přečtení těchto vět hodně přemýšlím, jestli mi doma nezůstávají nějací ,,stěhovací šotci" a bavím se jejich odhalováním a napravováním chyb.
Vaše osobnost ,, ... univerzální návod na to, jak si své věci uspořádat, zkrátka neexistuje." Věděli jste, že existují typy osobnosti podle toho, jak jim vyhovuje mít uspořádané věci? Základem je rozdělení na VIZUÁLY a SCHOVÁVAČE. Díky tomu, že si uvědomíte, ke kterému typu se spíš řadíte, zjistíte jaký styl uspořádání vám bude vyhovovat. Jste spíš tým neprůhledné krabice a vše ve skříňkách nebo průhledné boxy a otevřené police? Já patřím spíš mezi schovávače, i když se musím umět vypořádat i s otevřenými policemi. Při ukládání věcí podle kategorií zase snadno zjistíte, zda jste spíš makro organizátor nebo mikro organizátor. Já jsem makroorganizátor. Stačí mi například jedna krabice na lékárnu, kde kategorie příliš ,,nepitvám". Ano, mám v sáčku obvazový materiál, v menší krabičce rozdělaná balení léků, ale netrápím se rozdělením na náplasti a obvazy nebo léky na bolest a průjem, Měla bych pocit, že podkategorií je ohromné množství a nedokázala se zorientovat.
A tady se v knížce rozehrává koncert skvělého návodu na organizaci. Občas jsem při čtení měla pocit, že mi Markéta nahlédla do šuplíků. Průvodce organizací je krásně podrobný a pomůže vám překonat všechna úskalí, která vás můžou potkat. Nebudu se tady snažit o stručnější výpisky. Doporučuji pečlivě číst a nechat se provést celým procesem, který sice není jednoduchý, ale díky perfektně zpracovanému ,,návodu" dává šanci na uklizenou kuchyň opravdu každému. V kuchyni nezůstane opomenutý jediný detail. Markéta nezapomněla ani na houbičku na nádobí a odpadky. Perfektně mě provedla ukládáním jídla a moje komora tak konečně dostala péči, kterou tolik potřebovala. Stále sbírám odvahu, abych vám ji ukázala.
TŘETÍ ČÁST - Každodenní povinnosti v kuchyni radostí (od Markéty a Míši)
V této části jsem se cítila jako ryba ve vodě a mohutně jsem autorkám přitakávala. Kolikrát už jsem psala o pravidelné údržbě pořádku na kuchyňské lince? A seznam návyků. vám vypíšu a podepíšu se pod něj.
1. Na kuchyňské lince mějte pouze věci, které denně používáte a které vám dělají radost.
2. Při vaření uklízejte průběžně.
3. Kuchyňskou linku a sporák pravidelně stírejte.
4. Každý večer dejte linku do původního stavu. ,,Když na konci dne odcházíte z čisté a uklizené kuchyně, působí to trochu jako balzám na nervy." Nejen trochu! Já ten pohled na uklizenou kuchyň miluji čím dál víc.
Jak zvládnout večerní úklid rychle a efektivně? Skvělé tipy, které ale nejsou podány jako jediná možná cesta. O to víc jsou motivační.
Jak udržet pořádek ve spíži a v lednici? Další skvělý seznam návyků. které vám pomůžou snadno udržovat potraviny v pořádku a mít o nich přehled.
1. Vždy po příchodu z nákupu roztřiďte nakoupené potraviny do jednotlivých kategorií.
2. Pravidelně doplňujte aktuální zásoby ve skleněných dózách.
3. Před vařením si nachystejte potřebné potraviny na kuchyňskou linku a průběžně je vracejte zpět na své místo.
4. Jakmile zjistíte, že dochází určitý druh potraviny, zapište si ji na lísteček, ať na ni nezapomenete při příštím nákupu.
5. Nakupujte jen tolik potravin, abyste vždy měli přehled o jejich stavu, době trvanlivosti a doporučeném datu spotřeby.
Úklid Co pořád opakuji? Proč pořád zdůrazňuji pravidelnost? Tady se moje slova potvrzují: ,,Když totiž po každém vaření otřete kuchyňskou linku i sporák, nemusíte pak hledat zaručeně nejlepší způsob, jak vydrhnout zaschlou mastnotu." Neuniká vaší pozornosti ani čistota myčky, dřezu, trouby a odpadkového koše?
Plánování jídla souvisí s úklidem a organizací velmi úzce, ušetří nám chaos, čas i peníze. V knížce si můžete vybrat z různých způsobů, jak na plánování vyzrát.
ČTVRTÁ ČÁST - Recepty, které vás nezdrží (Míša a Markéta)
Přiznávám, že recepty jsem ještě nezkoušela, ale vypadají opravdu nenáročně a chutně. Když nechcete tvořit pětichodové menu pro převzácnou návštěvu, určitě skvěle poslouží.
Knížku určitě otevřu ještě mnohokrát a jsem ráda i za to, že jsem si dala práci s výpisky do článků. I k těm se budu vracet, když budu potřebovat nakopnutí.
vaše Veronika