Zamilujte si svou kuchyň - první část
Na další knížku od Míši a Markéty jsem se těšila několik měsíců. První čtení jsem výjimečně neuspěchala a druhé, při kterém už připravuji článek, si vyloženě vychutnávám, a proto článek vychází s menším zpožděním. Jako malou omluvu vám ale místo jednoho článku slíbím minimálně dva. Kdybych totiž chtěla celou knížku vměstnat do jednoho, byl by o mnoho delší, než jste u mě zvyklí.
I tentokrát mě knížka moc mile překvapila. Nikomu totiž nenutí uniformní a jediné správné řešení. Dostanete praktické tipy, ale ne příkazy, jak to musí být. A na svobodu já si potrpím, tu potřebuji. Nezažila jsem žádnou revoluci, nedočetla jsem se ohromující pecku, ale ,,Mámami" dokážou vše trefně pojmenovat, vysvětlit, ale nesoudit. Kolikrát jsem se při čtení málem musela praštit do čela! Vždyť je to tak jednoduché, proč jsem na to nepřišla dřív? Knížka mi dala nadhled nad vlastní kuchyní ( a má chuť tvořit lepší domov se rozšířila i jinam) a velkou motivaci ke změnám, které jsem začala hned realizovat.
Pojďte se se mnou dnes začíst do první části knížky. VYTVOŘTE SI KUCHYŇ, KTEROU BUDETE MILOVAT od Míši
Krásné motto, které si chci pamatovat vždycky, když se mi nechce do vaření nebo mytí nádobí, zaznělo hned na začátku. Je totiž skvělé, naučit se mít rád i ,,povinnosti" a zpříjemnit si práci. A to vše se vám díky kuchyni, kterou si vytvoříte sobě na míru, může podařit. Pro mě není vaření žádným koníčkem, ale čím víc si kuchyň vylepšuji a přizpůsobuji k obrazu svému, tím víc mě to baví, tím míň otravné to je, protože všechny práce v kuchyni plynou hladce.
Než se pustíte do realizace nové kuchyně, vezměte si knížku a důkladně se zamyslete. První část bych nechala povinně přečíst všechny zaměstnance kuchyňských studií, aby se naučili zákazníků ptát na to, co v kuchyni potřebují a chtějí, a doporučit řešení, které bude vždy individuální pro konkrétní rodinu a její životní styl. Nad čím se zamyslet?
Co vlastně chcete? Jasně, že kuchyň. Pečlivě se ale zamyslete nad tím, jaký život se bude v kuchyni odehrávat. Můžete mít se sousedkou úplně stejný prostor pro kuchyň, ale pokud nežijete stejným životním stylem, vaše kuchyně by měly být odlišné. Vášnivá kuchařka se třemi dětmi potřebuje úplně jinou kuchyň než maminka jednoho dítěte, která má i jiné koníčky než pobíhání s vařečkou.
Co vás charakterizuje? To je podle mě velmi opomíjený bod při řešení nové kuchyně. Spousta lidí se nechá strhnout katalogovými kuchyněmi a fotkami ze sociálních sítích a hledí jen na design. Ale k čemu vám bude, když sice perfektně sladíte podlahu s pracovní deskou, ale při vaření o sebe budete se svými pomocníky zakopávat? Promyslete si, co děláte v kuchyni VY, kolik vás tam bývá a jaké vychytávky opravdu potřebujete.
Potřebujete ale znát mnohem více odpovědí! Na co se ještě ptát, nad čím zapřemýšlet?
Jak skladujete jídlo?
Jaký máte přístup k vaření?
Co děláte v kuchyni? Vaříte, stolujete, píšete s dětmi úkoly, tvoříte?
Jaké věci používáte? Tady se moc přimlouvám, mějte jen to, co skutečně používáte. Neskutečně vám to ulehčí život. Nejen v kuchyni.
Jak ukládáte kuchyňské náčiní?
Jaký design se vám líbí?
Jak se chcete v kuchyni cítit?
Jaký zvolit tvar kuchyně? Je fajn, nechat si poradit od odborníka, který má zkušenosti a nadhled.
Každá otázka je v knížce rozepsána tak, abyste si dokázali uvědomit všechno, co pro skvělé fungování vaší kuchyně potřebujete. Ano, musíte se nad každou otázkou zamyslet sami, ale ta námaha za to stojí. Novou kuchyň si nepořizujete dvakrát do roka a přece se nechcete dalších dvacet let trápit.
Zdařilá choreografie Kuchyň je rozdělena do zón. Jasně, to jsem věděla. Ale konečně mi někdo jejich fungování, propojenost a návaznost vysvětlil tak, že jsem to pochopila i s blonďatou hlavou. Myslím, že je mnohem lepší nachodit nebo naběhat kilometry v přírodě než v kuchyni. Proto na sebe musí prakticky navazovat místa pro skladování, hrubou přípravu, mytí, čistou přípravu, vaření a výdej.
Logické uložení V této kapitole zazněla nenápadná, ale pro mě ohromně užitečná věta: ,,... že při stěhování chtěli mít věci rychle uložené a nebyl čas na nějaké velké promýšlení." To je přesné! Honem, honem už bydlet! Honem mít stěhovací nepořádek z očí! Tohle první uložení věcí se mi tak zažilo, že mě ani nenapadlo, abych se ho pokoušela změnit. Prohodit věci ve skříňkách tak, aby byly hrnečky blíž ke kávovaru? Primitivní, že jo? Ale chce to otevřít hlavu. Stěhovací chyby postupně odhaluji a snažím se je napravovat v celém domě a moc si to užívám.
Tančete jednoduše Jednoduše podle svých potřeb. Dnes je snadné nechat se strhnout davem a myslet si, že tohle je ,,must have" pro všechny. Promýšlejte důkladně, co ke zjednodušení života v kuchyni potřebujete právě VY. Nablýskaný robot se čtyřiceti funkcemi nemusí být pro vaši maličkou kuchyň to pravé ořechové. Zvlášť když vaříte nejčastěji těstoviny s tuňákem a pečené dobroty vůbec nemáte rádi.
Co potřebujete mít v kuchyni - vybavení a na čem v kuchyni opravdu záleží Oheň, voda, chlazení a nádobí. To je asi naprosto univerzální základ pro všechny, ale při výběru myslete na svou situaci. Znovu oceňuji, jak Míša zdůrazňuje individualitu a nevyzdvihuje nic, co ona sama považuje za správné. Nezapomeňte taky na otázku Kde to jen sníst? Potřebujete velký stůl? Má být součástí kuchyně? I to jsou důležitá rozhodnutí.
Jak navrhnout kuchyň? Ani jednou nepadlo ,,Musíte si najít architekta, designera, studio". V knížce jsou skvěle rozebrána pro a proti jednotlivých variant. Jako laikové můžeme nadělat spoustu chyb, ale ani profík nemusí být dokonalý a může se stát, že v návrhu nebude dbát o vaše individuální potřeby.
Na co si dát pozor a co vážně nedělat V této kapitole najdete spoustu tipů a varování, co všechno vás může při realizaci kuchyně potkat a překvapit. Co dál ještě musíte ohlídat a co se může přihodit?
To máte rozvody, špatně využitý prostor, málo světla, výška, odvětrávání, kam s věcmi, kam s odpadem, myslete na detaily, podlaha... V podkapitole Moc kroků, sem tam nějaká rána mě potěšila a uklidnila věta: ,,Je pravděpodobné, že nikdy nevychytáte úplně vše."
Kapitola Design, barvy a dekorace pro mě byla pohlazením po duši, protože prakticky využitelné dekorace v kuchyni miluji. Když dávkovače na mýdlo a prostředek na nádobí, tak takové, které se mi líbí. Proč nemít hezký podnos ,,vystavený"? Je stále po ruce a přitom nekazí vzhled kuchyně. O hezkých utěrkách není potřeba diskutovat. Utírání nádobí není zrovna zábava. Kdo by při něm ještě koukal na děravou utěrku plnou skvrn?
I když nejsem ve fázi plánování kuchyně, první část knížky se mi četla moc hezky a našla jsem si tam poučení a inspiraci i pro svou stávající kuchyň
A co se mnou teprve udělaly další části! O tom zase příště
vaše Veronika