Čistý dřez, pohoda jazz

13.10.2019

Kuchyně je pro mě prostor, kde se pořádek udržuje poměrně těžko. Nejsem nijak vášnivá kuchařka, ale několikrát v týdnu se u nás vaří, několikrát za měsíc i peče. Nedělní obědy se snažíme držet společné s mým dědečkem a to jsem schopna vykouzlit i bramborové knedlíky, kachnu, omáčky... Proto i já hodně přemýšlím, jak zabránit usazování špíny a nepořádku v kuchyni.

Na údržbu jsem myslela už před realizací naší kuchyně. Moc se mi osvědčily velké šuplíky místo spodních skříněk. Je v nich skvělý přehled a nemusím nikde přehrabovat, abych se dostala pro to, co potřebuji. Chválím se taky, že jsem nepodlehla nutkání, dopřát si alespoň malou výstavku. Jsem vděčná, že mám vše pěkně uzavřené. Ne proto, že za dvířky si člověk může dovolit nepořádek, ale proto, že bez dvířek se pořádek a čistota hůř udržují. Otevřené police přímo vybízejí k odkládání věcí. Nečekaným problémem je tmavá pracovní deska. Především lišta na přechodu v obklad. Tam se rád tvoří vodní kámen. Nemám s ním problémy nikde jinde v domě, tak si neumím představit, jak by to dopadlo v místě, kde je tvrdá voda.

Moje největší trumfy jsou ale úplně jinde a Vy už si určitě dokážete představit, co to asi bude. Většinou nestojí žádné peníze a času jen minimum, ale fungují spolehlivě.

Pojďme si je shrnout v bodech:

  • Volný prostor - Ať je pracovní plocha co nejprázdnější. Nechávejte na ní jen denně používané věci a ostatní uklízejte. Bez zbytečných věcí plochu snadno a rychle otřete a nebude pro Vás problém, otírat ji dostatečně často na to, aby se na ní neusadila kuchyňská mastnota a lepivost. U nás má na lince místo kráječ na chleba, kávovar, mlýnek na kávu a pumpičky s mýdlem a Jarem. Protože jedna část pracovní plochy slouží zároveň jako parapet, mám na ní květiny.
  • Prevence - Proč nedrhnu sporák a obklad za ním s nechutí? Protože je
  •  nedrhnu vůbec. Po vaření je vždy jednoduše otřu, takže žádná špína nemá šanci přischnout. Stejný princip platí i pro jiné spotřebiče v kuchyni. Péči o ně už máte určitě v malíku díky tomuto článku.
  • Rutiny - i těch už jsem Vám psala. Odkaz ZDE.  Opravdu denně opouštím kuchyni až potom, co jsem omyla nádobí, které nesmí do myčky, ostatní je samosebou v myčce. Otírám pracovní plochu, myji dřez a vytírám jej do sucha. Na závěr rychle přejedu podlahu Svatavou (spray mop).
  • Průběžné ladění - toto pravidlo asi zná každá hospodyňka, ale dodržet ho nebývá úplně snadné. Když si po sobě během vaření uklízíte průběžně, ušetříte spoustu času. Už nepotřebuji nic vážit? Váhu na místo! Nebudu už nikam přidávat máslo? Hned ho vrátím do lednice. Maso se vaří a mám pár minut čas? Opláchnu vzniklé nádobí. Je to hromada maličkostí, kterých se dokážete zbavit ihned a netrčíte s nimi potom v kuchyni dlouhou dobu.

A jaké triky používáte v kuchyni Vy, aby byla stále pěkně uklizená a čistá?

Vaše Veronika